Oldalak


Rumcájsz az erdőben

A képeket egérkattintással nagyobb méretben láthatjuk.

2011. augusztus 12., péntek

HDR

Mi is a HDR?

   A High Dinamic Range (Magas Dinamika Fokozat).

   A digi fotózás (különösen kezdetben) nem volt képes a hagyományos fotózás színtartományait felmutatni, ezért fejlesztették ki ezt az eljárást. Lényege, hogy 3- 5 képet készítenek a témáról a középértéktől azonos mértékben eltérve + és - irányba. Ezeket a képeket aztán egy megfelelő programmal egymásra helyezik és tulajdonságaikat a program által adott módosítási lehetőségekkel ötvözik.
   Így lehetőség nyílik akár a valóságtól eltérő hatásokat is elérni, ami nagy lehetőségeket ad a fantáziának és a szándéknak.
   Alapjában viszont a látvány szebb, teljesebb szemléltetésére nyílik a módszer által lehetőség.
Ennek szemléltetésére teszem fel az alábbi képeket.








3 megjegyzés:

  1. Imre, remek témát kezdtél! Régóta izgat ez a téma, volt úgy, hogy el is kezdtem képet konstruálni ezzel a módszerrel. Sajnos, a technikám valahol hibás volt, mert nem tudtam megfelelő eredményre jutni.
    Örülnék, ha közölnéd a képek egyesítésének módszerét is!
    Üdv: Zoli

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kérdésed Zoli!
    Én a Photomatix pro3 programmal készítem a HDR képeket, de tudok róla hogy több is létezik. Ismerek fotós társat aki más programmal készít nagyszerű munkákat. (Dinamic Photo HDR) Csak annyit tudok róla hogy létezik és jó, használni nem használtam.
    A photomatix nagyszerű és sokoldalú lehetőségeket ad, de türelem és idő feltétlen kell hozzá hogy valami szép kerekedjen a végén ki. Elsőre egy szörnyű képet rak a 3 nyers képből össze, majd ezt kell a finomításnál a fotósnak élvezhető, vagy nézhető képpé varázsolni.
    Ha eljutnék addig hogy a blogom műhely oldalán tudnánk dolgozni, akár ki is próbálhatnánk, de az oldalam és magam is fejlesztés alatt állunk még.
    Addig is, ha további részletekkel segíthetek, beszéljünk, kérdezz.
    Köszönöm a figyelmed!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Imre! Pillanatnyilag kissé "el vagyok havazva", de amint lehet, foglalkozom ezzel a témáva is.

    VálaszTörlés